Verhuizen met kinderen? Doe je voordeel met onze tips!

Verhuizen is sowieso spannend, maar als je verhuist met kinderen, wordt het pas echt een uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg tips om een verhuis met kinderen praktischer en leuker te maken. En maak je niet te veel zorgen: kinderen passen zich makkelijker aan dan je denkt.

Een verhuis bereid je best met de hele familie voor, maar de mate waarin je je kinderen bij het voorbereidingsproces kan betrekken, hangt af van hun leeftijd. Hoe je verhuist met kinderen, kan je lezen in deze blog of achteraf de video bekijken!

Verhuizen met kinderen Dockx Movers

Gebruik een routine voor het verhuizen met kinderen

Als je een baby’tje naar een nieuw huis verhuist, richt je hun kamer best op dezelfde manier in als in het oude huis. Zo vinden ze makkelijker herkenningspunten en zal hun slaapritueel vlotter verlopen.

Lees samen een kinderboekje over verhuizen

Vanaf twee jaar zijn kinderen in staat om te begrijpen wat je hen uitlegt. Lees hen een kinderboek voor over een kindje dat verhuist of bekijk samen kinderfilmpjes over verhuizen. Neem hen mee als je het nieuwe huis al een eerste keer gaat bezoeken. Belangrijk is dat de ouders tijdens het verhuisproces voldoende nabijheid bewaren. De leefwereld van jonge kindjes draait heel hard rond de ouders. Ze hebben die nabijheid nodig om zich ook in een nieuwe omgeving veilig en geborgen te voelen.

Organiseer een welkomstfeestje voor de vriendjes

Oudere kinderen kan je betrekken bij de keuze van het nieuwe huis. Laat hen hun zegje doen in de verdeling van de kamers en laat hen beslissen welke kleuren ze willen gebruiken in hun kamer. Geef een adreskaartje mee naar school zodat je zoon of dochter het nieuwe adres kan uitdelen aan de klas. Of organiseer een housewarming voor hun vriendjes en vriendinnetjes. Op die manier zullen ze veranderingen op een positieve manier ervaren. Uiteraard is het omgekeerde ook mogelijk: een afscheidsfeestje in het oude huis organiseren.

Laat ruimte voor negatieve emoties

Uiteraard is het een goed idee om positief te zijn over de verhuis. Leg de nadruk op de voordelen: je krijgt een groter huis of een gezelliger huis in een leukere buurt. Als jij enthousiast en open bent over de nieuwe plannen, zal je kind dat ongetwijfeld een stukje overnemen. Zelfs als je verhuist als gevolg van een scheiding of een ontslag kan je er nog altijd een positieve draai aan geven: je mag zelf kiezen in welke kamer je slaapt. Maar hoe nieuwsgierig kinderen ook zijn naar hun nieuwe thuis, ze zullen altijd rouwen om hun oude huis waar ze herinneringen aanmaakten. Wees je daarvan bewust en geef je kind alle ruimte om die gevoelens van rouw, heimwee en verlies een plaats te geven. Ga er niet te veel in mee en maak het niet zwaarder dan het is. Benoem dat jij en de rest van de familie ook moeten wennen en soms het oude huis missen.

Laat je kind zelf inpakken

Scherm je zoon of dochter niet af van de verhuis. Je staat ongetwijfeld onder veel stress, maar zorg er toch voor dat je je kind zo veel als mogelijk bij de werkzaamheden betrekt. Zelfs kleine kindjes kunnen altijd wat speelgoed in dozen stoppen. Bestel zeker een paar kinderverhuisdozen die ze naar hartenlust kunnen beschilderen en inkleuren. Ze zullen hun DIY-dozen ook meteen herkennen bij aankomst in het nieuwe huis, wat hen een eerste houvast geeft.  Zulke kleine handelingen maken de verhuis minder abstract. De zware impact kan hierdoor bespaard blijven. Je kindje zal bovendien trots zijn dat hij of zij geholpen heeft met zo’n belangrijke gebeurtenis.

Maak van de verhuis een avontuur

Een verhuis is altijd stresserend. En het vergt nog extra energie als je kinderen hebt. Het helpt om in die intensieve periode niet té streng te zijn. Laat hen later opblijven, geef hen een extra snoepje of doe samen een uitstap naar de dierentuin. Die kleine escapades zullen de druk eraf halen. Een ander idee kan ook zijn om samen op avontuur te gaan wanneer je voor de eerste keer aankomt in je nieuwe huis. Ga op ontdekkingstocht door de nieuwe woning te laten zien aan je kapoen. Maak er een spelletje van!

Ga voor rust

Na de verhuis geef jezelf en de kinderen tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Maak het gezellig thuis. Organiseer een picknick in de tuin of kruip samen in de zetel om onder een dekentje naar een tekenfilm te kijken. Zorg er ook voor dat de kinderkamers als eerste klaar zijn. Zo heeft je kind zeker een eigen plekje in het nieuwe huis.

Zoek je nog meer tips om een verhuis met kinderen makkelijker te maken? Op www.dockx-movers.be vind je de kinderverhuisdozen én al het andere verhuismateriaal dat je nodig hebt. Ten slotte is de verhuischecklist van Dockx Movers een echte aanrader om te bekijken!