Veilig verhuizen in vijf tips

Wie wil nu niet zo snel mogelijk terecht kunnen in zijn of haar nieuwe stek? Maar haast en spoed zijn zelden goed, en al zeker wanneer het over verhuizen gaat. De risico’s zijn namelijk niet te onderschatten: er zijn materialen die onderweg beschadigd kunnen raken, liften en trappen kunnen leiden tot kneuzingen, breuken of erger… Veilig verhuizen begint dus altijd met het in kaart brengen van de mogelijke risico’s, om die vervolgens zoveel mogelijk te verkleinen. Bijvoorbeeld aan de hand van deze vijf tips!

Dockx Movers Verhuistips

Haalbare planning

Rushen bij het verhuizen? Nooit een goed idee: het risico op materiële of – erger – lichamelijke schade wordt er alleen maar groter door, en ook voor je gemoedsrust is het nefast. Maak daarom werk van een haalbare planning, door eerst alles nauwgezet in kaart te brengen: welke spullen moeten allemaal worden verhuisd? Op wie kun je rekenen om wanneer te komen helpen? Heb je een verhuislift nodig, en zo ja, wanneer? Welke vergunningen moet je aanvragen om openbare ruimte in te nemen? Op basis van de antwoorden op die vragen zul je je verhuis realistisch en haalbaar kunnen inplannen via een draaiboek. O ja, en check ook het weer op de dag van verhuis. Wordt er veel regen voorspeld? Dan moet je misschien toch die geplande verhuislift annuleren of verplaatsen naar een latere datum.

Het juiste beschermingsmateriaal

Als je op het moment van de verhuis beseft dat je verhuisdozen, bubble wrap, tape, krantenpapier of wat dan ook te kort hebt, dan is het al veel te laat. Zorg ervoor dat je ruim op voorhand alle nodige beschermingsmateriaal in huis hebt, en probeer ook al zoveel mogelijk in te pakken. Met beschermingsmateriaal bedoelen we ook alles wat je helpende handen meer veiligheid biedt, zoals werkhandschoenen (voor zomer of winter), veiligheidsschoenen, veiligheidsbrillen voor wanneer glas wordt verhuisd, of extra dikke truien voor wanneer voorwerpen met scherpe hoeken of randen verplaatst moeten worden. Hiervoor kan je ook de zogenaamde beschermhoeken voor gebruiken.

Verantwoord en ergonomisch werken

Heel wat spullen, en dan vooral meubels, kunnen loodzwaar zijn. Probeer niet de held uit te hangen door iets wat idealiter door vier man wordt gedragen, met twee te versjouwen. Ook hier geldt het principe van ‘beter traag maar beter’. Probeer ook zo ergonomisch mogelijk te werken: niet bukken om iets van de grond te tillen bijvoorbeeld, maar door de knieën gaan en een rechte rug behouden. Of: houd zware voorwerpen dicht tegen je lichaam aan om je balans te bewaren.

Verzekering op maat

Nooit verhuizen zonder een degelijke verzekering, want schade is zo goed als zeker onvermijdelijk. Met een inboedelverzekering dek je alle mogelijke schade tijdens de verhuis. Wat meer is: die verzekering geldt ook voor diefstal. Want verhuizen staat gelijk aan veel open deuren en ramen, tijdelijke afwezigheid in huis en de nodige chaos. Iemand met minder goede bedoelingen heeft dan vaak de mogelijkheid om kostbare spullen te ontvreemden. Let wel, niet elke inboedelverzekering dekt diefstal, dus zeker checken!

Professionele verhuizers

De beste veiligheidstip bij verhuizen is misschien wel het inschakelen van professionele verhuizers: als er namelijk iemand weet wat de risico’s zijn en hoe die vermeden of toch minstens geminimaliseerd kunnen worden, dan wel een professioneel verhuisbedrijf. En dan kom je automatisch bij Dockx Movers uit, waar de verhuizers doorheen het jaar permanente interne en externe opleidingen krijgen, bijvoorbeeld rond het correct demonteren en monteren van meubelstukken, of het vakkundig opstellen en bedienen van een verhuislift. Skills en ervaring verzekerd dus!