Hoe was 2022? En wat heeft 2023 in petto? Het jaaroverzicht van Dockx Movers

2022 was bijzonder druk voor Dockx Movers, en ook 2023 belooft een jaar met veel potentieel te worden.

Is 2022 mild geweest voor Dockx Movers?

Sarah Dockx: “Het is vooral een ongelooflijk druk jaar geweest. We voelen nog altijd de nasleep van de pandemie. De lawine van jobs die op Dockx Movers afkomt is ongelooflijk motiverend, maar het betekent jammer genoeg ook dat we werk moeten weigeren. En dat is frustrerend. Ik wil altijd heel hard gaan, en blijven gaan, maar ik moet in de eerste plaats denken aan onze verhuizers en team op kantoor. Dat was ook mijn belangrijkste rol het voorbije jaar: ons menselijk kapitaal beschermen tegen die groei. Om niet te imploderen, is het belangrijk om niet té snel te gaan enerzijds maar toch open te staan voor mogelijke nieuwe uitdagingen. “

Ook het personeelstekort was een belangrijk werkpunt?

Sarah: “We hebben zware wervingscampagnes gedaan, maar we zoeken nog steeds extra verhuizers. Het blijft een knelpuntberoep. Het is een fysiek uitdagende job, maar ook de work-lifebalans staat op scherp. De emancipatie van de vrouw is top, daarover bestaat geen twijfel, maar het heeft wel als gevolg dat meer mannen dan vroeger bijspringen in het huishouden. Onze verhuizers werken vaak zes dagen op zeven, in weer en wind. De jonge generatie heeft het moeilijk met die workload en bijhorende onregelmatige uren, net omdat ze ervoor kiezen om ook bij te dragen aan het huishouden.”

In hoeverre is de verhuissector het afgelopen jaar veranderd?

Sarah: “Het effect van e-commerce merken we al een tijdje, maar het voorbije jaar was het effect nog een tikkeltje voelbaarder. De consument die online winkelt, wil zijn bestelling liever gisteren dan vandaag krijgen. Een mindset die ook doorschemert in onze sector. Vroeger plaatsten klanten een bestelling een maand op voorhand. Tegenwoordig hebben we doorgaans slechts een week om ons voor te bereiden. Dat vraagt bijzonder veel flexibiliteit van onze teams en ook onze planning komt er zwaar door onder druk te staan.”

“Vroeger hadden we duidelijke seizoenspieken. Het eerste kwartaal was altijd het laagseizoen. De grootste drukte slikten we in de zomer. Dit jaar was het àltijd druk. Onze mensen hebben vaak te weinig tijd om te recupereren. We hebben daarom extra aandacht voor hun welzijn en voor de bedrijfscultuur. Om de twee weken organiseren we bijvoorbeeld een happy hour. Het zijn supertijden voor Dockx Movers, maar dat betekent ook dat we hard moeten werken. Een gezonde bedrijfscultuur is zo belangrijk om dat tempo vol te houden.”

Die bedrijfscultuur stond ook dit jaar op scherp?

Sarah: “Klopt. Onze mensen putten kracht uit elkaar. Hoe zwaar het werkritme ook wordt, ze kunnen bij elkaar terecht. Bovendien zijn ze allemaal ondernemers binnen hun eigen vakgebied. Onze verhuizers sleuren niet alleen met bedden en kasten, ze denken ook mee over de hele lijn van ons bedrijfsproces. Ze werken net zo hard voor Dockx Movers als ze voor voor zichzelf zouden werken. Dat zorgt ervoor dat iedereen enorm gedreven is en geeft veel energie. We rekruteren onze verhuizers trouwens dan ook niet op basis van kennis of ervaring, maar in de eerste plaats om hun positieve en ondernemende houding.”

Welke uitdagingen verwacht je voor 2023?

Sarah: “In 2022 lag mijn focus intern, op de samenstelling van onze teams. We hebben de troepen gemobiliseerd om er de komende vijf jaar hard tegenaan te kunnen gaan. Veel verhuisbedrijven gooien de handdoek in de ring omdat hun personeel vergrijst en ze geen opvolgers vinden. Dockx Movers hoeft niet te vrezen voor zo’n crisis. We hebben bijna geen personeelsverloop, wat toch wel een heel belangrijke indicator is voor een gezond bedrijf.” 

“Volgend jaar bekijken we alvast de piste om niet meer alleen op organische wijze te groeien, maar ook via andere kanalen. Ik kijk er al ongelooflijk hard naar uit om een versnelling hoger te schakelen en in eerste instantie daarbij het team te versterken.”

Ook het klimaat is een agendapunt?

Sarah: “Zeker! Ik zit mee in de denktank van de uitrol in België omtrent de Europese Green Deal. Weinig verhuisbedrijven zijn nu al actief bezig met de elektrificatie van hun wagenpark, maar bij ons staat het hoog op de agenda.”

Benieuwd hoe Dockx Movers jou kan helpen bij je verhuisplannen? Je vindt alle info op www.dockx-movers.be