Sarah Dockx over succesvol ondernemen

Sarah Dockx was 24 jaar toen ze onderaan de ladder van het familiebedrijf startte. Samen met haar broer Joeri bouwt ze Dockx uit tot een onafhankelijke Belgische speler in de verhuur van voertuigen, verhuizingen, archiefopslag en gecombineerde logistieke operaties. Sarah is ondertussen Managing Director bij Dockx Movers. Ze combineert haar passie voor het ondernemerschap met een kroostrijk gezin.

Hoe is het om samen met je broer te ondernemen?

SARAH (37) “Joeri en ik zijn zo verbonden dat we de vrijheid en het vertrouwen ervaren om volledig eerlijk te zijn, ook als één van beide uit de bocht dreigt te vliegen. We versterken elkaar. Joeri blinkt uit in innovatie en creatie van customer value. Ik doe het beter op het vlak van proces efficiëntie en reorganisatie. We bepalen samen de strategie, maar doen elk ons ding. Zowel Dockx Movers als Dockx Rental hebben aparte boekhouders en een marketingdienst.”

“Onze papa was er altijd van overtuigd dat een familiebedrijf maar moeilijk kan werken. Wij bewijzen het tegendeel. Maar we zien er effectief wel op toe dat onze familiebanden ons ondernemersverhaal niet beknotten. We zijn voorbereid op bepaalde scenario’s, onder andere via een extern klankbord die onze familiedynamiek goed kent. Maar de conclusie blijft dezelfde: zonder Joeri had Dockx niet gestaan waar het nu staat, en zonder mij evenmin.”

Je staat aan het roer van Dockx Movers. Wat maakt die dienstverlening zo krachtig?

SARAH “Dockx Movers heeft een ongelooflijk gepassioneerd team. Onze mensen gaan door het vuur, zowel voor elkaar als voor het bedrijf en de klanten. Iedere werknemer is een ondernemer binnen zijn of haar vakgebied. Ze zijn altijd bereid om die extra effort te leveren zodat alles in de plooi valt. Mindset en passie zijn belangrijker dan ervaring.” 

“De laatste jaren hebben we met Dockx Movers zeer hard gewerkt aan professionalisering, alles wat we doen is tot in de puntjes afgewerkt. We zitten nu op dat punt waarop we kunnen opschalen. Vergelijk het met een draaiwiel: zodra het voldoende hard is aangezwengeld, blijft het draaien, mits af en toe een strategisch tikje. De samenwerking met Dockx Rental zullen we nog verder opdrijven, want die combinatie, van doe-het-zelf verhuis tot geassisteerde verhuis, maakt van ons het grootste verhuisbedrijf van België. Ook overnames of nieuwe locaties sluiten we niet uit.” 

Hoe zie jij de toekomst van verhuizen?

SARAH “Uit de coronacrisis heb ik geleerd dat Dockx een essentiële dienst levert. Verhuizers zullen altijd nodig zijn, net zoals een bakker die brood bakt. Ook in onze sector sluipt automatisering, maar een kast oppakken, in een camion laden en weer uitstallen, zal altijd menselijke inmenging vragen. In China experimenteren ze met exosuits, draagbare krachtskeletten. Die zijn nu nog onbetaalbaar, maar misschien pakken we er over tien jaar wel mee uit.” 

Wat zijn jouw tips om een familiebedrijf succesvol te maken?

SARAH “Zonder wrijving geen glans: zonder discussie geraak je nergens. Wees niet bang om te falen. Hoe meer je fout doet, hoe beter je weet welke richting je wél uit moet. Klim op in een bedrijf zodat je exact weet waar je werknemers elke dag doorgaan. Vertrouwen in jezelf moet groeien, maar externe begeleiding inschakelen, iemand die een objectieve kijk op de zaak werpt, is altijd een goede move.”

Je hebt drie zoontjes tussen één en vijf jaar. Hoe combineer je jouw gezin met het ondernemerschap?

SARAH “Toen ik net mama was, miste ik mijn gezin wanneer ik aan het werk was. En als ik bij mijn kinderen was, miste ik mijn team. Ik was het zo gewoon om constant met de zaak bezig te zijn. Plots ging dat niet meer. Een goede balans vinden tussen werk en gezin is mijn allergrootste uitdaging geweest. Beide aspecten uit mijn leven zijn heel erg met elkaar verweven. Had ik méér kunnen bereiken zonder kinderen? Waarschijnlijk. Maar ik heb er heel bewust voor gekozen om dat nest te creëren.”

“Een bedrijf runnen, lijkt bovendien goed op een gezin draaiende houden: met goede afspraken en heldere communicatie kom je al ver. Ik tank energie uit mijn werk, maar zeker ook uit mijn gezin. En als het toch even te hectisch wordt, kunnen ze altijd bij de bompa terecht, die net om de hoek woont en een bijzonder interessante verzameling miniatuurauto’s heeft (lacht).”

Voor je in het familiebedrijf stapte, heb je een tijdje in een rederij gewerkt en bijgeklust in een restaurant. Wat was eigenlijk je meisjesdroom?

SARAH “Ik wou iets met muziek of het milieu doen. Als kind trok ik met een vuilzak door de bossen of zat ik uren te knoeien in beken zodat het water weer kon doorstromen. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om een bijdrage te leveren aan een groter geheel. En dat probeer ik ook als ondernemer te doen. Onlangs hielden we onder andere een inzamelactie voor Moeders voor Moeders. We investeren ook jaarlijks in een duurzaam wagenpark, ook een manier om een steentje bij te dragen.”

Ik tank energie uit mijn werk én uit mijn gezin.